Opening compostbakkerij in de Zeeheldentuin op 3 oktober

Van groente- en fruitresten tot vruchtbare aarde; breng je GFT naar de tuin!

De Zeeheldentuin opent op zaterdag 3 oktober haar eigen compostbakkerij. Vanaf dat moment kunnen bewoners uit de omgeving van de Zeeheldentuin hun GFT naar het inzamelpunt in de tuin brengen. In de tuin wordt van dit afval dan goede compost gemaakt, die weer gebruikt kan worden als vruchtbare meststof. De compostbakkerij is een initiatief van De CompostBakkers en sluit aan bij het Jaar van de Bodem.

Doordat groenafval niet langer apart wordt opgehaald verdwijnt een belangrijke grondstof voor een gezonde bodem in de verbrandingsoven. De Zeeheldentuin produceert zelf een grote hoeveelheid van dit afval en vindt het zonde om dit niet op een duurzame manier her te gebruiken in de eigen tuin. Met de compostbakkerij kan er nu naast eigen tuinafval ook GFT van bewoners uit de buurt worden ingezameld. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen: het groenafval kan worden gerecycled, en de tuin krijgt er goede compost voor terug.

Verbinding buurtbewoners
Daarnaast wil de Zeeheldentuin buurtbewoners met elkaar verbinden rondom duurzaamheidthema’s, zoals recyclen en het belang van een gezonde bodem. De Zeeheldentuin wil samen met de wijk werken aan een gezonde en groene leefomgeving. En dan kan al door klein te beginnen, zoals GFT composteren in je eigen wijk!  

Programma
Speciaal voor de opening maakt de elektrische tuktuk van de CompostBakkers een ronde door de wijk, om bij een aantal haltes het groenafval op te halen. Deze ‘schillenboer’ start om 13:30 uur bij de Zeeheldentuin in de Tasmanstraat, en rijdt vervolgens langs de Frederik Hendrikstraat, Roggeveensestraat, Witte de Withstraat, Piet Heinstraat en Zoutmanstraat. Rond 15:00 uur komt de tuktuk weer terug bij de Zeeheldentuin. Iedereen kan bij de stopplaatsen zijn groenafval meegeven. Het kan natuurlijk ook bij de inzamelplaats in de tuin ingeleverd worden. Om 15:30 uur zal de compostbakkerij officieel in gebruik worden genomen. Daarna is er een praktische workshop composteren tot 17:00 uur. Deelname hieraan is gratis en iedereen is welkom.

Het volledige programma van de opening en de route van de tuktuk op zaterdag 3 oktober zijn te vinden op onze facebookpagina en website.

Over de CompostBakkers
Het buurtcomposteren is een initiatief van de CompostBakkers. Zij zetten zich in voor het verzamelen en composteren van GFT dicht bij de mensen. Omdat het groene afval in sommige wijken niet meer wordt opgehaald, verdwijnt een belangrijke grondstof voor een gezonde bodem in de verbrandingsoven. Dat is jammer, want de vele school- en buurttuinprojecten die er in Den Haag zijn kunnen van deze resten goede compost voor de tuin maken. Het idee voor dit concept komt uit Vlaanderen, waar in veel steden en dorpen buurtcomposteerderijen zijn.  Na een pilot van de CompostBakkers in de Mariahof in Den Haag i.s.m. Fonds 1818 is het een programma van Fonds 1818 geworden. Buurttuinen uit het werkgebied van het fonds kunnen een aanvraag doen om een compostbakkerij op te zetten.

Deel dit bericht!

« Bekijk al het nieuws

Al het nieuws