Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over de Zeeheldentuin. 

Bezoek ook onze Facebookpagina!

3 Oktober

Heerlijke tuindag, hard gewerkt!

Zaterdag 21 september is er hard gewerkt en gefeest tijdens de tuindag. Nieuw zand in de speeltuin, nieuwe bomen en planten geplant, genoten van het broodjes bakken boven het kampvuur en van de muziek. Veel dank aan alle helpende handen!

18 April

Kleine zeehelden, kom paaseieren zoeken in de Zeeheldentuin

Kleine Zeehelden, kom paaseieren zoeken in de Zeeheldentuin! Vrijwilligers van Stichting de Zeeheldentuin zijn aanwezig om ranja te schenken. Ouders krijgen een voucher voor een heerlijk kopje koffie bij John & June's of Pim's.

-> Wanneer? Op eerste Paasdag, zondag 21 april 2019.
-> Hoe laat? Van 10.30 tot 12.00 uur.
-> Voor wie? kleine Zeeheldjes tot en met 6 jaar, en hun ouders. lets oudere broers of zussen zijn vanzelfsprekend ook welkom ;)
-> Aanmelden? Graag!

Het paaseieren zoeken voor Zeeheldjes wordt mogelijk gemaakt door Winkeliersvereniging BIZ Zeeheldenkwartier en Bewonersvereniging de Groene Eland

10 November

Piet Vink Prijs

Vanmiddag ontvingen we de Piet Vink prijs uit handen van burgemeester Pauline Krikke. Een grote eer en ook een mooie bijdrage aan de tuin. Dank aan De Groene Eland, zij hebben de Zeeheldentuin genomineerd.

De Vereniging van Oud-Gemeenteraadsleden van Den Haag reikt jaarlijks de Piet Vink-prijs uit, vernoemd naar de voormalige Haagse wethouder Piet Vink (1927-2002). Projecten die afstanden in de samenleving overbruggen, saamhorigheid vergroten en waarbij vrijwilligers een grote rol spelen, maken kans op in totaal 4.500 euro.

Uitreiking Piet Vink Prijs
17 September

Tuindag en BBQ

Na het grote succes van de buurt BBQ in juni, organiseren we natuurlijk een vervolg. Aanstaande zaterdag, 23 september wordt er weer lekker gegeten en gezellig gekletst. Al dit onder het genot van de muziek van Fabiana Dammers.

We beginnen met het winterklaar maken van de tuin om 16.30. Tijdens het werken in de tuin kan je op een leuke en informele manier kennis maken met je buurtgenoten.

Om 17.30 starten we met de BBQ:

We vragen € 7,50 voor volwassen en € 3,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Wijn en bier zijn apart te koop voor zeer redelijk prijzen Koop je kaartjes zo snel mogelijk - het helpt enorm met de planning en voorbereiding voor de BBQ!!

AANMELDEN VOOR De BBQ

Samen met de BBQ hebben wij ook een optreden van Fabiana Dammers, een singer-songwriter met een duidelijk eigen, eigenzinnig & folky geluid. Ze noemt haar muziek Fabfolk: pakkende pop-/folksongs met inhoud.

17 Januari

Nieuwjaarsbijeenkomst 24 januari

Kom jij ook op de nieuwjaarsborrel van de Zeeheldentuin? 
Wil jij ook een moestuintje? Zorg dat je er bij bent!
Hef samen met ons het glas op een vruchtbaar 2017.

23 Augustus

Benefiet barbecue op 27 augustus

Op zaterdag 27 augustus houden we een benefiet barbecue voor en in de Zeeheldentuin. Door mee te doen geniet je niet alleen van de tuin, en heb je een gezellige en smakelijke avond, maar steun je ook de tuin! 

Kosten (eten + drinken): 
Volwassen 15 euro pp
Kinderen 7,50 euro pp 

Aanmelden is nodig zodat wij de inkopen goed kunnen doen en kan via: https://goo.gl/forms/De8WtspfAl7LCcZ03

Het Haags Kinderatelier biedt speciaal voor deze benefiet middag een gratis inloopworkshop aan! Kinderen van 3-5 jaar en hun (groot)ouder(s) maken een werkstuk naar aanleiding van een dierenverhaal. 6-8-jarigen maken zelf een vuurtoren op een eiland met diverse materialen. Alle workshops zijn onder leiding van een kunstenaar-docent en voorafgaand aan de BBQ. Reserveren niet nodig. Meer informatie over het programma van de Groentjes en andere workshops? Kijk op www.haagskinderatelier.nl/agenda of bel 070-3633745

In het kort samengevat:

16.00 – 17.15 uur gratis inloopworkshops van het Haags Kinderatelier

17:30 uur aanvang barbecue (aanmelden vooraf nodig)

We hopen op veel deelnemers! Tot dan!

13 Juli

Zaterdag 16 juli: Buitenbios

A.s. zaterdag zal er een film vertoont worden in de Zeeheldentuin (welke dat is nog een verrassing!). Aanvang 20:00 uur, en toegang is gratis (donaties zijn welkom!). Wij zorgen voor wat te drinken en pop corn (zolang de voorraad strekt), maar neem gerust ook zelf iets lekkers mee. Vergeet ook niet zelf een stoeltje, kleedje of zitzak mee te nemen zodat je comfortabel zit.

Let op: in tegen stelling tot eerdere berichten is geen picknick (i.v.m. het latere tijdstip). Op de flyer staat per ongeluk zondag 16 juli, maar dat moet natuurlijk zaterdag zijn :)

29 Juni

Chi Kun in de Zeeheldentuin

Begin de week goed vol met ener-chi en doe zondag 10 juli mee met de cursus Chi Kung in de Zeeheldentuin. Met deze cursus maak je kennis met de de beginselen van Chi Kung en leer je hoe je je energie beter door je lichaam kan laten stromen.

Jong of oud, sportief of niet, gezond of met beperkte conditie, iedereen kan mee doen aan de cursus. Speciale matjes, schoeisel of trainingsbroeken zijn niet nodig. 

De cursus wordt gegeven door een ervaren docent van Chi Kung Studio. Kosten zijn €10 en we starten om 11:00 ’s ochtends. Inschrijven kan via dit formulier

Over Chi Kun:
Chi Kung is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. En kan worden vertaald als ‘werken met levensenergie’. Chi Kung is een verzamelnaam voor oefeningen die ervoor zorgen lichaam, energie en geest weerbaar te maken en in balans te brengen. Het doel is natuurlijke groei gedurende een lang, gezond en vitaal leven. De meest bekende vorm van Chi Kung is Tai Chi.

Chi Kung oefeningen bestaan uit statische houdingen en bewegingen volgens een vast patroon. Door het beoefenen van Chi Kung breng je meer aandacht naar jezelf. Naar je lichaam, geest en emoties.

11 Juni

Kalender voor de zomer 2016 bekend!

De evenemten commissie heeft weer een aantal leuke activiteiten op de planning gezet! Hou deze data alvast vrij, meer informatie volgt snel:

* 19 juni: vaderdag BBQ (je kunt je nu opgeven, zie nieuws en facebook)

* 10 juli: ervaar hoe fijn Chi Kung is (in de buitenlucht)! 

* 16 juli: Buiten bioscoop

* 27 augustus: Benefiet BBQ

En bij extreem mooi weer organiseren we last minute Water speel dag!

Heb je vragen of suggesties? Mail naar evenementen@zeeheldentuin.nl 

5 Juni

BBQ zondag 19 juni in de Zeeheldentuin

Kom met ons genieten van een heerlijk BBQ in de Zeeheldentuin op zondag 19 juni vanaf 17:30u!

Kosten (eten + drinken): 
Volwassen 15 euro pp
Kinderen 7,50 euro pp 

Voor dit bedrag krijgt je een smakelijke BBQ met goed biologisch scharrel vlees van Slagerij 't Oude Ambacht, vis van de Zeehelden markt, heerlijke bijgerechten en diverse drankjes. Geef via het onderstaande formulier aan met hoeveel mensen je wilt komen, zodat wij de inkopen goed kunnen doen:

http://goo.gl/forms/0hPZxZFjGxpvgTEE3

Let op! Je inschrijving is definitief na het overmaken van de kosten naar: 

NL12 RABO 0167 7169 13 t.a.v. Stichting Zeeheldentuin 
(onder vermelding van BBQ + jouw naam)

Inschrijven kan tot uiterlijk 16 juni!

Ook is een luchtkussen en schmink voor de kinderen, een een heuze "stoere vader challenge"...!


Tot dan!

Contact: evenementen@zeeheldentuin.nl

19 Mei

Designkwartier 2016 in de Zeeheldentuin

Van 27 t/m 29 mei vindt de derde editie van het Festival Designkwartier plaats. En ook dit jaar doet de Zeeheldentuin natuurlijk weer mee!

De tuin zal als locatie fungeren voor de glazen kunstwerken van Roza Cornelissen

Rosa is twee jaar geleden begonnen met glasblazen. Na haar studie ‘furniture design’ aan de KABK ontdekte ze haar passie voor het glasblazen. Ze leert het vak bij glasblazer Bernard Heesen aan de Oude Horn te Leerdam. Begin april begon Rosa haar glazen kunstwerken te presenteren. Nu staat ze op Designkwartier met haar werk: Abstract painting. Dit werk gaat over vernieuwing van het bekende. Haar gedachte wordt gepresenteerd door een glazen raam van meer dan 100 handgemaakte glazen bladeren. Wat je daar allemaal doorheen kunt zien moet je beslist zelf komen ervaren.

Zelf ontwerpen met het Haags Kinder Atelier

Iedereen tussen 5 en 13 jaar ontwerpt ook dit jaar als een echte designer in Atelier Van Speijk. Editie 2016 is i.s.m. de Groentjes & De Zeeheldentuin, met toepasselijke workshops als 'Speeltoestel maken n.a.v. Bauhaus' en 'Tuin-ontwerp in maquette-vorm':

Zaterdag 28 mei:

- 5-7 j: Speeltoestel maken n.a.v. Bauhaus 
- 8-13j: Tuin-ontwerp in maquettevorm

Zondag 29 mei:
- 2-5j+vw: Trommel maken en versieren n.a.v. verhaaltje ‘Wij hebben een orkest’ 
- 6-9j: Kleurrijk fantasiehuis maken n.a.v. Hundertwasser, architect en kunstenaar. Het huis kun je meenemen.
- 9-13j: Gevel-ontwerp met diverse materialen n.a.v. verhaal over het 19e eeuwse Zeeheldenkwartier.

Schrijf je snel in voor een workshop tijdens HKA Design Kids 2016

1 Mei

Moederdag High Tea in de Zeeheldentuin

Ter gelegenheid van moederdag organiseren we op 8 mei een High Tea in de tuin, en de weersvoorspellingen zien er goed voor een zonnige en gezellige middag!

Neem je eigen gebakken taart, scones, sandwiches, of andere hapjes mee, en we maken er samen een geslaagde high tea van! Iedereen is welkom, maar vergeet ook je moeder niet ;) 

Wij zorgen voor lekkere thee, bordjes en kopjes/glazen. 

Reserveer een plekje door je aan te melden via Facebook (https://www.facebook.com/events/1778493412384814/) of mail naar evenementen@zeeheldentuin.nl 

Tot zondag!

7 April

Stekjes-ruil-middag in de Zeeheldentuin op zaterdag 23 april

De lente is nu eindelijk echt begonnen, het moestuintjesseizoen kan van start! Iedereen is druk bezig geweest met plantjes kweken, thuis of in de iglo, en nu is het moment om deze stekjes in de tuin te poten. Dat betekent weer volop bloei, groei en leven in de tuin. Het nieuwe tuinseizoen willen wij vieren met een gezellige middan. Op Zaterdag 23 april organiseren we een stekjes-ruil-middag in de tuin. Dus heb je heel veel bijvoorbeeld tomatenplantjes, ruil die dan met een medetuinierder voor een spinaziestekje! Ook aan de kinderen is weer gedacht. Zij kunnen deze middag weer klussen en knutselen met het Haags Kinderatelier. 

Stekjes ruilen
Kom jij ook je stekjes ruilen? De ruilmarkt vindt plaast in de Zeeheldentuin (uiteraard!) en zal om 14:00 uur beginnen. We verwachten dat tegen half vier iedereen wel uitegeruild is. En misschien de eerste stekjes zelf al zijn gepoot. De ruilmarkt wordt afgesloten met een gezellig borrel. 

 

Kinderactiviteit
Ook deze keer hebben we in samenwerking met het Haags Kinderatelier weer een leuk programma neergezetvoor de kleine tuinmannen en -vrouwen. Ook deze beginnen om 14:00 uur en zijn rond 15:30 uur afgelopen. Bij mooi weer in de tuin. Mocht het onverhoopt minder lekker weer zijn, dan is het binnen bij Atelier van Speijk.

 

Workshop Boerderij maken, met varkentjes in de modder; knutselen en schilderen. Leeftijd 5-7 jr € 10 (O’pas € 5; leden Zeeheldentuin € 7)

Workshop Bloemenzooi; 3D-fantasieboeketten van vrolijke afvalmaterialen. Leeftijd 8-12 jr € 10 (O’pas € 5; leden Zeeheldentuin € 7)

Opgeven voor de kinderworkshops kan tot donderdag 21 april 13.30 uur via www.haagskinderatelier.nl/agenda of reserveer@haagskinderatelier.nl

29 Maart

Zeeheldentuin gaat biologische wiet verbouwen

De Zeeheldentuin zoekt 100 vrijwilligers die aanstaande vrijdag elk 5 cannabisplanten willen adopteren. De verkoop van de biologische wiet wordt gebruikt om de grondhuur van €17.500 per jaar te betalen. Volgens de wet mag elke Nederlander maximaal 5 wietplanten hebben voor thuiskweek. Vrijwilligers gaan aanstaande vrijdag de stekjes in de kas verpotten en worden dan formeel economische eigenaar van de planten. De Zeeheldentuin blijft de juridische eigenaar. De vrijwilligers oogsten de wiet en verkopen deze aan een coffeeshop in het Zeeheldenkwartier. De opbrengst wordt gebruikt om de huur van de grond te betalen. De planten worden biologisch gekweekt en verzorgd door de groengroep van de buurttuin.

De Zeeheldentuin zoekt 100 vrijwilligers die aanstaande vrijdag elk 5 cannabisplanten willen adopteren. De verkoop van de biologische wiet wordt gebruikt om de grondhuur van €17.500 per jaar te betalen. Volgens de wet mag elke Nederlander maximaal 5 wietplanten hebben voor thuiskweek. Vrijwilligers gaan aanstaande vrijdag de stekjes in de kas verpotten en worden dan formeel economische eigenaar van de planten. De Zeeheldentuin blijft de juridische eigenaar. De vrijwilligers oogsten de wiet en verkopen deze aan een coffeeshop in het Zeeheldenkwartier. De opbrengst wordt gebruikt om de huur van de grond te betalen. De planten worden biologisch gekweekt en verzorgd door de groengroep van de buurttuin.

In de afgelopen tijd heeft de werkgroep financieren van de Zeeheldentuin vele opties onderzocht om hypotheek van €350.000 af te lossen. Een aantal opties viel af:

 • Subsidieverstrekkers sluiten een bijdrage aan de grondhuur in hun voorwaarden uit. 
 • Het vinden van sponsoren gaat te langzaam om het bedrag te kunnen aflossen.
 • Ook de diverse gesprekken met raadsleden over een bijdrage van de gemeente heeft niets opgeleverd.

Daarom zijn extremere maatregelen noodzakelijk om de tuin te kunnen behouden voor de buurt. Een creatieve brainstorm met buurtbewoners leidde tot het idee om legaal cannabis te verbouwen en deze te verkopen aan een koffieshop in de buurt onder het label ZeeWiet. In de komende periode zullen gesprekken worden gevoerd met buurtbewoners en ondernemers om het plan met zo min mogelijk overlast uit te voeren.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden met het aanmeldformulier op bitly.com/zeewiet. Op het formulier kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst op vrijdagmiddag 17.00 uur in de Zeeheldentuin.

Achtergrond Zeeheldentuin

Enkele jaren geleden brandde de Tasmanschool in de Tasmanstraat in de wijk Zeehelden volledig af. Voor veel ouders en schoolgaande kinderen in deze buurt was dat een groot drama. Maar zeven jaar later verrijst op de plek van de voormalige Tasmanschool een prachtige tuin waar veel buurtbewoners zich samen inzetten voor een zeer divers buurtprogramma: De Zeeheldentuin.

De buurtbewoners wisten met hulp van een fonds een deel van de grond van de voormalige Tasmanschool aan te kopen. Woningcorporatie HaagWonen bouwde op het andere gedeelte van de grond een rij luxe appartementen, waarvan de bewoners nu dagelijks over een prachtig aangelegde en goed onderhouden buurttuin kunnen uitkijken. De aankoop van de grond ging overigens niet zonder slag of stoot, het ging natuurlijk om veel geld. Maar met hulp van enkele fondsen fondsenwerving in de eigen buurt en steun van de gemeente Den Haag lukte het uiteindelijk om zowel de grond aan te kopen, als budget te realiseren voor de inrichting van de tuin en de opzet van een zeer divers divers activiteitenprogramma.

De aankoop van de grond was nog erg spannend. Om de aankoop van de grond (ter waarde van €350.000,-) mogelijk te maken heeft stichting een renteloze lening verstrekt. Het bestuur lost deze in 20 jaar af. “Dit betekent dus wel dat er €17.500,- per jaar moet worden opgehaald.

*Deze ludieke actie is een 1 april grap van de Zeeheldentuin. Hoewel de wiet een grap is, geldt dat niet voor de rest van het bericht. De tuin maakt jaarlijks hoge kosten, met name voor het afbetalen van de grond. Dat kunnen we niet alleen, hier hebben we subsidies, donaties en sponsoren voor nodig.*

15 Maart

Paasontbijt in de tuin

Op tweede paasdag organiseert de activiteitencommissie van de Zeeheldentuin een gezellig paasontbijt. Kom jij ook? Vanaf 10:00 ben je van harte welkom om aan te schuiven. Maar voordat we aan tafel gaan, gaan we natuurlijk eerst op zoek naar de paaseieren. Ook aan het vermaak van de kinderen is gedacht. Ze kunnen geschminkt worden en na het ontbij kunnen ze meedoen aan een van de workshops van het Haags Kinderatelier.

Ontbijten in de tuin


In samenwerking met PiM hebben we een heerlijk paasontbijt samengesteld. Je hebt keuze uit een ontbijtje voor volwassenen of voor kinderen:

 • Volwassen (10 euro pp): vers gebakken egg muffin gevuld met champignons en spinazie, vers gebakken croissant, zoete lekkernij en groene smoothie
 • Kinderen (6 euro pp): biologische appelsap van Schulp, vers gebakken pain de chocolade, appeltje en een zoetigheid.

Uiteraard wordt er daarnaast gezorgd voor voldoende koffie, thee en siroop. Meld je snel aan via het inschrijfformulier, dan zorgen wij dat je ontbijtje klaar staat. 

Klussen en knutselen

Na het ontbijt kunnen de jonge Zeehelden aansluiten voor een workshop van het Haags Kinderatelier. De worskhops staan uiteraard in het teken van pasen. 

 • Workshop Kleurrijk vogeltje met ei op een nestje
  11.00-12.00 uur   2-5 jr met volw.   € 5,00 (€ 2,50 met Ooievaarspas)
 • Workshop Vogelnestkastje maken van stevig hout voor buiten
  11.00-12.15 uur   6-12 jr   € 7,00 (€ 3,50 met Ooievaarspas)

Aanmelden kan via de website van het Haags Kinderatelier. Klik hier om direct naar het inschrijfformulier te gaan. 

 

24 Februari

NLDOET in de tuin

Op 11 en 12 maart is het NLDOET. Een mooi moment om met de buurt actief te zijn in de Zeeheldentuin en de tuin weer klaar te maken voor het voorjaar. De details voor de activiteiten tijdens dit weekend volgen nog. Maar het reken op handen uit de mouwen en veel gezelligheid. Wil jij erbij zijn of meer informatie? Stuur een mailtje naar lotte@zeeheldentuin.nl

18 Februari

Bijeenkomst #2: WE GAAN LOS!

De vorige bijeenkomst was een groot succes. 35 mensen kwamen op de de eerste Zeeheldentuinbijeenkomst van 2016. Het was een gezellige en levendige boel en er zijn veel ideeen ontstaan voor 2016. In de tussentijd zijn een flink aantal bewoners aan de slag gegaan met deze ideeen. Benieuwd wat hier uit is gekomen? Of lijkt het je leuk om ook te helpen? Kom naar de tweede Zeeheldentuinbijeenkomst: WE GAAN LOS! We zien je graag op 1 maart om 19.30 bij 'onze buren" HWW zorg - Op de Laan aan de Laan van Meerdervoort 110-112.

WAT GAAN WE DOEN?
- Presentatie activiteitenkalender 2016 
- Updates werkgroepen 
- Oproep: "Artist in Residence" 
- Zadenbeurs

PRESENTANTIE ACTIVITEITENKALENDER 2016
Benieuwd wat voor leuke, gezellige, groene en culturele activiteiten je dit jaar te wachten staat in de Zeeheldentuin? De evenementengroep presenteert haar activiteitenkalender!

UPDATE WERKGROEPEN
Benieuwd wie er op dit moment allemaal betrokken zijn bij de Zeeheldentuin en wie wat doet? Op deze avond geven de werkgroepen en initatieven een update van hun activiteiten. 

OPROEP 'ARTIST IN RESIDENCE'
Lijkt het jou leuk om de ontwikkelingen in de Zeeheldentuin op een creatieve manier vast te leggen? Meld je dan aan als 'Artist in Residence' voor de Zeeheldentuin en presenteer jouw werk in de tuin en op onze Facebook pagina, website en instagram. 

ZADENBEURS
Zaaien kan volgens de kenners vanaf maart. Hoogtijd om de beste biologische zaden alvast in te slaan. En dan kan via de Zeeheldentuin! Onze tuinman Ward doet alvast een eerste selectie en voorverkoop. Zaden ruilen kan natuurlijk ook! Neem vooral je eigen zaden mee. 

AANMELDEN
Geef je op via de FB-pagina of stuur een mailtje naar lotte@zeeheldentuin.nl. Zo weten we voor hoeveel mensen we koffie en thee kunnen zetten. En neem gerust die buurman of buurvrouw mee die ook nieuwsgierig is naar de tuin. Iedereen is welkom!

MEER INFORMATIE
Lees hier de blog van de vorige bijeenkomst van 12 januari: 
http://www.zeeheldentuin.nl/entry/135/samen-verder-bouwen-aan-de-zeeheldentuin

28 Januari

Blog over de eerste Zeeheldentuin bijeenkomst van 2016

Dinsdag 12 januari was de eerste Zeeheldentuinbijeenkomst van 2016. Het thema van de avond was ‘Samen verder bouwen aan de Zeeheldentuin’. Hierbij een kort verslag van de gezellige en creatieve brainstorm avond, die niet alleen goed was voor nieuwe ideeën en acties, maar waarbij juist betrokken van de tuin elkaar leerden kennen, een gezellige avond hadden met elkaar hadden en tot nieuwe inspiratie kwamen voor het nieuwe jaar!

Een eerste kennismaking
Om half 8 kwamen de eerste mensen binnen druppelen. Aan de start van de avond waren er ongeveer 35 enthousiaste mensen. Maar wie zijn al deze mensen en waar komen ze vandaan? Daarom begon de avond met een kennismakingsspel: wie komt er uit het Zeeheldenkwartier? Wie is geboren en getogen in Den Haag? Wie heeft er een tuintje in de Zeeheldentuin? En zo nog veel meer vragen. Wist jij bijvoorbeeld dat de meeste mensen vinden dat het Zeeheldenkwartier er door de Zeeheldentuin op vooruit is gegaan?

De Zeeheldentuin: een levendige buurttuin
Wessel, voorzitter van de Zeeheldenthuin, gaf een korte presentatie over de ontwikkelingen van de Zeeheldentuin vanaf de start van de ontwikkelingen in 2012 tot de dag van vandaag en de visie op de toekomst: samen van de Zeeheldentuin een levendige buurttuin maken die over 50 jaar nog steeds bestaat.

Wat hebben we hiervoor nodig?
Als voorbereiding van de avond zijn een aantal frequente tuinbezoekers en het bestuur de vraag gesteld: “Wat er is er allemaal nodig om van de Zeeheldentuin een levendige buurttuin te maken?”. Hier kwamen vier thema’s uit die op dit moment de meeste aandacht vragen: klussen, groen, evenementen en business.

Deze thema’s werden gebruikt in de brainstorm die vervolgens werd gehouden. Mensen konden in groepjes brainstormen over een thema wat zij interessant vonden. In verschillende rondes werden de thema’s gezamenlijk verder uitgelicht:

-        Wat valt er binnen dit thema te bereiken in 2016?
-        Hoe kunnen we daar komen?
-        Hoe gaan we dat doen?

Ideeën


En toen… wauw! Wat een energie kwam er los in de verschillende groepen toen zij over de thema’s gingen brainstormen! Hier wat voorbeelden van ideeën:

Groen:

 • Uitbreiding van de groengroep
 • Best practices delen via Facebookpagina
 • Vloerspellen voor kinderen die geen ruimte innemen, zoals hinkelbaan of twister
 • Vuurplek / bbq-plek
 • Ingang van de tuin groener en leuker maken
 • Een bord in de tuin, met openingstijden en mededelingen
 • Uitwisselmiddag voor zaadjes en plantjes
 • Speeltoestellen voor grotere kinderen, zoals tafeltennistafel en badmintonnet
 • Vaste tuinmiddag

Business:

 • Oude spullen of oogst inzamelen en met koningsdag verkopen en doneren aan de tuin.
 • Verhuur van onderdelen voor een verjaardagsfeest in de tuin, zoals partytent of bbq.
 • Aanbieden van cursussen en workshops, zoals permacultuur en bijen
 • Natuur en milieu educatie voor scholen
 • Verhuren van de tuin voor film-, theater-, en muziekavonden.
 • Betrekken ondernemers (sociaal ondernemerschap)
 • Organiseren van een foodcourt en markten
 • Verkopen van kruiden aan lokale ondernemers, zoals munt.
 • Fondsen aanschrijven en donateurs werven
 • Kweekwedstrijd

Klus:

 • Inplannen klusdagen / klusweekend
 • Bouwen speeltoestellen, zoals een boomhut en schommel
 • Lijst van vaste onderhoudsklussen
 • Loungestoelen bouwen
 • Tussenreling tussen brug en boot (veiligheid kinderen)
 • 380 V aansluiting aanvragen bij gemeente voor evenementen
 • Vrijwilligersvacature bij PEP
 • De tuin als expositieruimte: spullen van designers showen.
 • Doneerhok voor oude spullen en gereedschap

Evenementen:

 • Evenementengroep beginnen
 • Jaarplanning evenementen
 • Educatieve evenementen zoals, workshops en cursussen (kruiden, tuinieren, permacultuur)
 • Meedoen aan Fete de la Nature op 21 en 22 mei 2016.
 • Sociale evenement zoals een dinner spel, kookwedstrijd, oogstfeest
 • Culturele evenementen, zoals een klassieke concerten serie
 • Verbinding leggen met andere buurttuinen

Van idee naar actie
Gelukkig bleef het niet alleen bij ideeën maar ontstonden er ook al acties:

-        Er is op evenementengroep gevormd die samen evenementen in de Zeeheldentuin zal organiseren.
-        De lijstenmakerij uit de Prins Hendrikstraat zal een mededelingen bord gaan ontwerpen voor in de tuin.

Tot slot
Aan het eind van de avond werd met z’n alleen geproost op een groen en gelukkig 2016 voor iedereen! Mensen konden daarna nog even gezellig nakletsen, het hebben over goede voornemens en gelukkig droog weer naar huis wandelen of fietsen. 

Klaas en Marjolijn, buurtbewoners uit het Zeeheldenkwartier die de avond georganiseerd hadden, hielden er een tevreden gevoel aan over. “Een eerste stap is gezet: mensen komen bij elkaar, leren elkaar kennen en denken samen na over de tuin. En geweldig dat er al meteen acties uit zijn voortgekomen! Wij kunnen niet wachten om te zien wat 2016 voor de Zeeheldentuin zal brengen.”

Hoe verder?
Op dinsdagavond 1 maart 2016 wordt een nieuwe bijeenkomst georganiseerd om weer een gezellige avond te hebben met elkaar, nieuwe mensen te ontmoeten, ideeën verder uit te werken en nieuwe acties te laten ontstaan.

Ben jij er dit keer (ook of weer) bij?
Meld je aan via Facebook of stuur een mail naar lotte@zeeheldentuin.nl. De locatie van de bijeenkomst wordt nog bekend gemaakt.

Heb je vragen naar aanleiding van de bijeenkomst of heb je interesse om ook iets te doen voor de tuin? Mail dan naar info@zeeheldentuin.nl voor meer informatie.

5 Januari

Samen bouwen aan de Zeeheldentuin

Sinds maart 2015 is de Zeeheldentuin open. En wat is er al veel gebeurd! Er wordt getuinierd, gecomposteerd, geklust en soms ook gezellig geborreld. Zodoende ontstaat er al een gezellige community van buurtbewoners die samen werken om van de tuin een levendige buurttuin te maken! In 2016 willen we hier samen met jullie nog meer werk van maken, met als kick-off onze nieuwjaarsmeeting op 12 januari.
Ik kom naar de bijeenkomst!

En nu?
We willen graag deze gezellige community verder uitbreiden door meer mensen bij de tuin te betrekken. Dus lijkt het jou leuk om te helpen in de Zeeheldentuin? Of heb je een idee hoe we de tuin nog leuker kunnen maken? En wil je een gezellige avond met andere betrokkenen uit de tuin? Kom dan naar de Zeeheldentuin-bijeenkomst op dinsdagavond 12 januari 2016 en proost samen op het nieuwe jaar! De avond begint om 19:30 en vindt plaats in bij ‘onze buren’ HWW Zorg - Op de Laan aan de Laan van Meerdervoort 110-112.

Laat weten dat je komt! Meld je an via onze FB-pagina of stuur een mailtje naar lotte@zeeheldentuin.nl. Zo weten we voor hoeveel mensen we koffie en thee kunnen zetten. En neem gerust die buurman, buurvrouw, vriend of vriendin mee die ook nieuwsgierig is naar de tuin. Iedereen is welkom!

18 November

Zeeheldentuin wint eerste prijs tijdens Europese conferentie voor groene infrastructuur.

De Zeeheldentuin in Den Haag heeft de EUGIC 2015 Award gewonnen in de categorie uitgevoerde projecten in Europese steden. De prijs wordt uitgereikt tijdens de eerste editie van de European Urban Green Infrastructure Conference (EUGIC) in Wenen. Het ontwerp van de Zeeheldentuin, gemaakt door DGJ Architects & Landscapes, wordt door de jury geprezen om het samen met buurtbewoners creëren van een groene plek in versteend gebied, waarin biodiversiteit, het recyclen en hergebruiken van materialen uit de stad, en het voorkomen van wateroverlast een rol spelen. De tweede en derde prijs zijn gegaan naar respectievelijk een groene woonkamer in Ludwigsburg, Duitsland en een duurzaam kantoor in Sofia, Bulgarije.

De European Urban Green Infrastructure Conference (EUGIC) wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats op 23 en 24 november in Wenen. Deze eerste EUGIC zal ingaan op kwesties als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit , water- en energiemanagement, gezondheid en de gemeenschap - en hoe op de natuur gebaseerde oplossingen kunnen helpen om hier een bijdrage aan te leveren. Experts op het gebied van stedelijke groene infrastructuur zullen hun kennis en ervaring delen.

Als winnaar van de EUGIC 2015 Award, wordt het project de Zeeheldentuin tijdens deze conferentie tentoongesteld. Daarnaast zal er informatie over het project te vinden zijn in de brochure die tijdens de conferentie wordt uitgereikt. De Zeeheldentuin en DGJ Architects & Landscapes zijn erg blij met deze internationale waardering. Hiermee wordt nogmaals duidelijk dat een initiatief als de Zeeheldentuin inspeelt op een maatschappelijk behoefte.

DGJ Architects & Landscapes is een internationaal architectenbureau, die al vele prijzen en ontwerpcompetities heeft gewonnen met ontwerpen op het gebied van architectuur en landschapsarchitectuur. Het unieke van de Zeeheldentuin is dat het ontwerp samen met buurtbewoners en kinderen is gemaakt. Zowel professionele als lokale betrokkenen hebben zich vrijwillig ingezet voor de totstandkoming van de buurttuin. Door de aanhoudende inzet van vele omwonenden en organisaties, en de medewerking van de Gemeente Den Haag, kan het Zeeheldenkwartier nu dagelijks genieten van zijn eigen groene oase in de stad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bekijk onze eerdere nieuwsbrieven

Al het nieuws